onsdag den 30. marts 2011

Informationsteori II, undergrunden



Fra cidadedoslogos.com


I forsøget på at udstikke en retning for verdens gang er jeg blevet opmærksom på, hvor mange mulige og ubekendte faktorer, der har betydning for retningen. Som tidligere beskrevet er hele vores forståelse af verden, og hvem vi selv er i den, et sammenkog af egne erfaringer og andres fortællinger. Vores konklusioner og personlige valg, hvor velovervejede de end måtte være, vil derfor altid være funderet på et ufuldstændigt grundlag - for så vidt at vi ikke ved alt om noget. Vi satser.

Vi satser på, den viden vi har er tilstrækkelig til at træffe et valg på. Enten det, eller vi føler os nødsaget til at handle og så er der ikke så meget andet at gøre, end at handle, ud fra den viden vi har hver især. Vi satser på, de følelser vi får skal udleves og passer til situationen. Vi satser på, den information vi modtager fra statskontrolleret eller reklamefinansieret TV, radio, aviserer, dagblade, nyhedstjenester, telegrambureauer, fanden og hans pumpestok er lødig, oplysende og sandfærdig.

Derfor synes jeg, der er fornuft i, at undersøge hvor den viden, jeg modtager, kommer fra. Måske har du selv dybfølte meninger om den ene eller anden nyhedskanal, avis eller forfatter. Måske søger du slet ikke din viden selv. Måske har du allerede en bred eller dyb viden om dette eller hint - men hvornår har du sidst søgt efter viden, der kan kompromittere den viden du allerede har? Hvornår har du sidst forsøgt inderligt, at rumme det modsatte standpunkt af et princip du har? Og hvad har det så med verdens gang at gøre og hvor viden kommer fra?

Det har alt med forståelsen af verdens og videns gang at gøre. At kunne rumme alle standpunkter, overbevisninger, følelser og meninger er en forudsætning for den søgende. Ingen viden er overflødig. Sandheden er noget vi skaber. Sandheden er noget, andre skaber for os.

Jamen, bliver alt så ikke bare ligemeget? Kun i et kort øjeblik indtil du har orienteret dig i kraft af din nye viden.

Kan man så slet ikke vide noget med sikkerhed? Jo, hvis vi accepterer, at sikkerhed er en sandsynlighedsberegning foretaget på grundlag af den viden vi har.

Men nogen gange oplever jeg, at den viden, jeg bliver præsenteret for, er helt utrolig.



Fra RT, Singulatrum el al., 2011, danielofdoria.com



Fra niternat.com


1 kommentar: